Zdrowa kolacja powinna być lekka i składać się z warzyw, mięsa, ryb oraz dodatku pieczywa, makaronu pełnoziarnistego, kaszy i ryżu. Kolacja jest bardzo ważnym posiłkiem na diecie, powinniśmy ją zjadać 2-3 godziny przed snem. Jest to ważna zasada, dzięki której unikniemy obciążenia organizmu w ciągu nocy, co może skutkować złym snem, a nawet pojawianiem się koszmarów sennych. Dietetyczna, ale sycąca kolacja jest wręcz niezbędna dla tych, którzy się odchudzają, ponieważ zapobiega nocnemu pojadaniu. O wieczornym posiłku nie powinny także zapominać osoby, które są zestresowane i zmęczone, ponieważ głód potęguje objawy stresu.
Co jeść na kolacje?
Istnieje grupa produktów, które wyjątkowo pasują do dietetycznego odżywania się wieczorem. Są to:
Chudy biały ser – jest bardzo sycący i po nim nie będziesz miała ochoty na nic więcej, zjedz go z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem.
– Jajka, zarówno na twardo jak i na miękko, sprawdza się również jajecznica, najlepiej robiona na parze. Jajka sycą i stanowią najlepsze źródło białka potrzebnego do modelowania mięśni i spalania tkanki tłuszczowej.
– Chude mięsa. Jest to drób w każdej postaci, pod warunkiem, że przygotowany jest w zdrowy sposób. Poleca się piesi z kurczaka, a także wędliny.
– Wędlina, koniecznie wybieraj chude gatunki, np. polędwicę sopocką, albo sama zrób pieczeń z chudego mięsa, będziesz mieć pewność, że nie użyto żadnych niepożądanych składników dodawanych do smaku.
– Ryby, szczególnie te chude, sycą i przyspieszają metabolizm. Nie powinny być smażone, ale pieczone w folii lub gotowane na parze.
– Warzywa, w szczególności pomidory, które w 93% składają się z wody. Jako niskokaloryczne warzywo są idealnym dodatkiem do kanapek i sałatek
– Warzywne koktajle które są niskokaloryczne, za to bogate w witaminy i błonnik. Możesz zjeść je z kromką pełnoziarnistego chleba.